Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Αχαπαροσύνης Εγκώμιον



Δεν έχουμε πάρει χαμπάρι το μέγεθος της αχαπαροσύνης μας. Με την ψευδαίσθηση ότι χαμπαριάζουμε τα πάντα, εμείς οι μέσοι Κύπριοι άχαπαρ, διακινούμαστε στον ρουν μιας ιστορίας για την οποία δεν έχουμε πάρει χαμπάρι πού μας οδηγεί. Εξού το επίθετο αχάπαρος δεν αποτελεί προσωνύμιο που μπορεί να μονοπωλεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά είναι ίδιον όλων μας. Μια περιήγηση στην απέραντη αχαπαροσύνη μας θα ήταν νομίζω αρκούντως χρήσιμη:

• Αχάπαροι, για παράδειγμα, είναι άτομα όπως εγώ, οι οποίοι αγοράζαμε μετοχές 10 λίρες το 1999 και περιμέναμε ότι θα γίνουν 20 για να πουλήσουμε και να ξοφλήσουμε τα χρέη μας. Τελικά τα χρέη μας διπλασιάστηκαν.
• Αχάπαροι ήταν επίσης κάποιοι τραπεζίτες που μας τα μάζεψαν τότε και άρχισαν να επενδύουν στη γη, η αξία της οποίας, όπως έλεγαν, πάει μόνο προς τα πάνω. Αφού αγόρασαν και το τελευταίο κάκκαφο χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα και κάποιους τσιφλικάδες κυρίως στην Πάφο, είδαν το 2004 τη λύση του Κυπριακού ως απειλή, επειδή οι πρόσφυγες θα έπαιρναν πίσω τη γη τους και θα έπεφταν οι τιμές των δικών τους κτημάτων στον Νότο. Έτσι έστελναν μέσα σε μαύρες σακούλες χρήματα για την δήθεν πατριωτική καμπάνια του «όχι».
• Αχάπαρος ήταν και ο μακαρίτης ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο οποίος αφού αποδέχτηκε χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, στη συνέχεια πήγε στο Μπούργκενστοκ και έκανε τον αχάπαρο για ό,τι είχε συμφωνήσει. Ήρθε στην Κύπρο, έριξε ένα γοερό κλάμα και όλοι οι αχάπαροι ψήφισαν «όχι».
• Αχάπαροι ήταν και όλοι αυτοί που στη συνέχεια νόμισαν ότι μπήκαμε στην ΕΕ και ότι γελάσαμε τους Ευρωπαίους, όπως ο μεγαλοαχάπαρος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε και δημοσίως λίγο αργότερα. Νομίζαμε, οι αχάπαροι, ότι θα φορτώσουμε στην ΕΕ μια χώρα 80 εκατ. όπως η Τουρκία κι εμείς στην αχάπαρη νιρβάνα μας θα καθόμασταν εδώ να ξεπλένουμε χρήματα, να ευημερούμε και να κάνουμε αντικατοχικό αγώνα στον αιώνα τον άπαντα, οδηγώντας θωρακισμένες Μερσεντές και πολύστροφα Φεράρι.
• Αχάπαροι ήταν αυτοί που τα έβαλαν με τον Δημήτρη Χριστόφια το 2008 όταν επανεκκίνησε το Κυπριακό με τον Ταλάτ. Η αχαπαροσύνη μας δεν μας επέτρεψε να δούμε τα πλεονεκτήματα της διασταυρούμενης ψήφου σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής προεδρία η οποία βελτίωνε κατά πολύ ακόμα και τη Ζυρίχη στην οποία όλοι ανεξαιρέτως κόπτονταν ότι ήθελαν να επιστρέψουν.
• Αχάπαροι ήταν αυτοί που δεν εκτίμησαν στη συνέχεια την υπόθεση Δημόπουλος, το 2010, ότι ήταν πολιτικό χαστούκι της ΕΕ η οποία αναγνώριζε την τουρκική επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα και έστελνε τους Ε/Κ πρόσφυγες να διαπραγματευθούν την περιουσία τους με τις κατοχικές δυνάμεις. Δεν κατάλαβαν ότι το Κυπριακό χωρίς Έλληνες ιδιοκτήτες στον Βορρά δεν υπάρχει πλέον… τέλειωσε αχάπαροι, με την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Μελεάγρου!
• Αχάπαροι ήταν όλοι αυτοί που δεν πήραν είδηση μετά τη φούσκα των μετοχών και της γης και επένδυσαν στη συνέχεια τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα για να παίρνουν επιτόκια 9%, ενώ τα επιτόκια στις σοβαρές τράπεζες της ΕΕ ήταν 0,5%.
• Αχάπαρος αποδείχτηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας με την υπόθεση στο Μαρί όταν για 36 φορές ενώπιον της επιτροπής Πολυβίου είπε ότι δεν ξέρει, δεν μπορεί να απαντήσει.
• Αχάπαρος ήταν ακόμα ο Δημήτρης Χριστόφιας, όταν είδε την οικονομική κρίση το 2009 και είπε ότι μας προσπέρασε, όταν του είπαν να σουλουπώσει την οικονομία κι αυτός μοίραζε τσεκκούθκια, όταν ο ELA στη Λαϊκή ξεπερνούσε τα 9,6 δις κι αυτός δήλωσε σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα ότι είναι περήφανος κομουνιστής. Ο Αχάπαρος αυτός Πρόεδρος αντί να εκμεταλλευθεί το δώρο της Προεδρίας της ΕΕ υπογράφοντας μνημόνιο τον Ιούνιο του 2012 για να το διαχειρισθεί ευνοϊκά ως προεδρεύων της Ευρώπης υπέρ του λαού του (σκεφτείτε ότι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ ήταν 1 τρις ευρώ κι αυτό θα το διαπραγματευόταν ο Δημήτρης Χριστόφιας με τους υπόλοιπους 26) εξάντλησε τη χάρη που είχε, ώστε να μην υπογράψει μνημόνιο επί της προεδρίας του, για να το φορτώσει υπό δυσμενέστερους όρους δήθεν στην επόμενη κυβέρνηση. Όμως, αχαπαρότατε τέως, σε μας το φόρτωσες το μνημόνιο και όχι στον Αναστασιάδη και στον συμπέθερό του, που τους πρόλαβε όλους.
• Καρά αχάπαροι επίσης ήταν και οι 56 βουλευτές οι οποίοι είτε διά του βροντερού τους «όχι», είτε διά της επιτήδειάς τους αποχής, απέρριψαν την πρώτη συμφωνία Αναστασιάδη με το Γιούρογκρουπ, πιστεύοντας εν τη αχαπαροσύνη τους ότι έτσι θα γκρεμίσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και θα καταποντίσουν το ευρώ στα τάρταρα. Δεν κατάλαβαν οι αχάπαροι ότι το λάθος του Γιούρογκρουπ για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων έκανε την Κύπρο μερικώς συστημική, αφού άρχισαν να αντιδρούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καταθέτες και ότι μας έδινε κάποιο χρόνο να διαχειριστούμε κάπως πιο ομαλά ένα σκληρό μνημόνιο. Είναι οι ίδιοι αχάπαροι του 2004 που αυτή τη φορά το 2013 είπαν για δεύτερη φορά ένα αχάπαρο βροντερό «όχι» και οδήγησαν την Κύπρο στην πτώχευση.
• Αχάπαροι τέλος είναι όλοι αυτοί (μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση Αναστασιάδη) που πιστεύουν ότι σε δυο-τρία χρόνια θα βγάλουμε το φυσικό αέριο και θα επιστρέψουμε στην ευημερία για να μπορέσουμε από θέσεως ισχύος να αγωνιζόμαστε και πάλιν εκ του ασφαλούς για… λύση του Κυπριακού. Αγαπητοί αχάπαροι, χωρίς λύση του Κυπριακού δεν θα βγάλουμε το αέριο. Κι αν το βγάλουμε υπό τις σημερινές συνθήκες, θα μας το φάνε οι τόκοι. Το αέριο θα φέρει ευημερία εάν λυθεί το Κυπριακό, εάν η Κύπρος μπει σε διαδικασία ανάπτυξης με τις δικές της δυνάμεις και σίγουρα με αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης. Τότε το αέριο θα είναι ευλογία και όχι κατάρα.

Εν κατακλείδι, η αχαπαροσύνη όλων μας οδήγησε την Κύπρο, όπως εύγλωττα είπε και η γενική ελέγκτρια ενώπιον της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής, στη διάλυση και την αποσύνθεση. Εάν συνεχίσουμε αχαπάρως κινούμενοι, τα βάσανα δυστυχώς είναι ακόμα πίσω μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: