Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ο Εντιμότατος κ. Νίκος Αναστασιάδης

 «Ψάχνω έναν έντιμο άνθρωπο να μου υποδείξει τον συσχετισμό μου με τα Pandora Papers», αναφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τι να εννοεί με αυτή την τοποθέτηση ο εντιμότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδης; Ότι οι 600 δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν επί μήνες με την επεξεργασία των εγγράφων αυτών και οι εκατοντάδες εφημερίδες που τα αναδημοσίευσαν  δεν έχουν ίχνος


εντιμότητας;

Ο εντιμότατος κύριος Πρόεδρος υποστηρίζει δεν έχει σχέση με τον Πούτιν και τον Μπλερ, που μεταξύ άλλων φιγουράρουν στα έγγραφα ότι επένδυσαν σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, διότι δεν ήταν δικές του οι επενδύσεις αλλά του φίλου του, όπως αποκαλεί τον Αλεξάντερ Λεμπέντεφ. Αυτός ως καλός δικηγόρος τον εξαφάνισε πίσω από κάποιες εταιρείες, των οποίων διαχειριστές εμφανίζονταν κάποιοι δικηγόροι του γραφείου του.

Σχετικά με τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στο ΡΙΚ και τον Ανδρέα Κημήτρη, ανέφερε πως «αναφέρονται σε 35 ηγέτες και 330 αξιωματούχους που ανακάλυψαν ότι επένδυσαν πλούτο σε χώρες του εξωτερικού. Δεν υπάρχει οτιδήποτε. Δεν με κατατάσσουν σε εκείνους, αλλά ανακάλυψαν ότι το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά μου ενέγραφε Offshore εταιρείες που μέχρι πρότινος απέκρυπταν τους μετόχους». Διερωτήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεκριμένα: «Τι σχέση έχω εγώ;», σημειώνοντας δε ότι από το 1997 ουδέποτε ασχολήθηκε με το δικηγορικό του γραφείο.

Το δικηγορικό

Ο εντιμότατος Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι εγκατέλειψε το δικηγορικό του γραφείο από το 1997, όταν έγινε πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Δυστυχώς, δεν λέει την αλήθεια. Ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ και δικηγόρος από το 2000 και εξής άνοιξε τα φτερά του στη Μόσχα συνεργαζόμενος με Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι με βάση άπειρα διεθνή δημοσιεύματα, αλλά και έρευνες της ρωσικής Αστυνομίας, στην πλειοψηφία τους κατέκλεπταν το Ρωσικό Λαό βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έως και το 2013 που εξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, κάθε βδομάδα ήταν στη Ρωσία, έκανε εταιρεία στη Μόσχα και διακινούσε τα δισεκατομμύρια δολάρια των πελατών του μέσω του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Όλα γίνονταν νόμιμα βέβαια, αφού οι νόμοι που ψήφιζε ο ίδιος και οι άλλοι δικηγόροι της Βουλής άφηναν ορθάνοικτα παράθυρα για τέτοιου είδους δράσεις. Μιλούμε για μια χρυσή δεκαετία για όλα τα μεγάλα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία της Κύπρου, αλλά και τις τράπεζες. Σε κάποιες στιγμές ειλικρίνειας, ο κ. Πρόεδρος λέει και καμιά αλήθεια, όπως έκανε τον Μάιο του 2020 μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Financial Times: Απαντώντας στις κατηγορίες για διαφθορά δήλωσε: «I have done so well when I was a lawyer that I have a lot of savings. «I’m not in need to be corrupted.» Moscow on the Med: Cyprus and its Russians FT MAY 15 2020. Σε συνέντευξή του επίσης στο Σίγμα και στον Γιάννη Καρεκλά στις 20 Οκτωβρίου 2020, ανέφερε ότι όταν το 2013 ανέλαβε την προεδρία ήταν ήδη εκατομμυριούχος και, ναι, θεωρεί τον εαυτό του άμωμο και αμόλυντο. Είπε: «Ήρθα πλουσιότερος και θα φύγω φτωχότερος».

Οι αντιφάσεις του εντιμότατου Προέδρου μας δεν έχουν τελειωμό. Πότε τελικά έφυγε από το δικηγορικό του γραφείο; Το 1997 ή το 2013 όπως είπε στο Σίγμα; Πότε κατάφερε να γίνει πολυεκατομμυριούχος; Πριν το 1997 ή μετά; Όταν λέει ότι εγκατέλειψε το γραφείο, εννοεί ότι το πώλησε σε τρίτους ή μήπως το πλειοψηφικό πακέτο ακόμα ανήκει σε μέλη της οικογένειάς του; Η αλήθεια πρέπει μάλλον να αναζητηθεί αλλού: Δεν εγκατέλειψε ποτέ το δικηγορικό του γραφείο. Όπως παραδέχτηκε προχθές στην Guardian, το 2013 (την ίδια περίοδο που κατέρρευσε η οικονομία μας) ως Πρόεδρος έπρεπε να μεταβεί στη Γαλλία για συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Μετέβη είπε εκεί με το τζετ του Αλεξάντερ Λεμπέντεφ. Πήγαινε να συζητήσει, μεταξύ άλλων, την τύχη της Κύπρου που κατηγορείτο ότι είχε μετατραπεί σε άντρο ξεπλύματος των Ρώσων ολιγαρχών με το αεροπλανάκι εντός Ρώσου ολιγάρχη και πελάτη του δικηγορικού του γραφείου: Γιατί; Επειδή ήταν φίλος μου, λέει!

Την ίδια περίοδο ο εντιμότατος κ. Πρόεδρος (20 Ιουνίου 2013) στο Προεδρικό μέγαρο παρέθετε δείπνο προς τιμήν άλλων δύο Ρώσων πελατών του. Στους Alexander Abramov και Alexander Tobak που συνοδεύονταν από τους δύο συνεταίρους του στο δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη, Στάθη Λεμή και Φάνο Φιλίππου. Με λίγα λόγια, όχι μόνο δεν εγκατέλειψε το δικηγορικό του γραφείο το 1997 όπως λέει, αλλά ακόμα και το 2013 δεχόταν ως Πρόεδρος και δικηγόρος τους πελάτες του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για να επιστρέψουμε στα Pandora Papers, στις 8 Ιουνίου 2015, η Alcogal, μια υπεράκτια χρηματιστηριακή εταιρεία, υπέβαλε καταγγελία κατά του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι ΔΕΠΕ» και ισχυρίστηκε πως τέσσερις από τις offshore εταιρείες που διαχειριζόταν ανήκαν σε άτομα του γραφείου. Στην έκθεση που η Alcogal κατέθεσε στις ρυθμιστικές αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI) είχε αναφέρει ότι παραπλανήθηκε και πως πλέον πιστεύει ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην Ρώσος γερουσιαστής Λεονίντ Λεμπέντεφ. Το 2015, ο κ. Λεμπεντέφ κατηγορήθηκε ότι δεν είχε δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Ο Λεμπέντεφ, που έγινε παραγωγός ταινιών του Χόλιγουντ, αρνείται τις κατηγορίες. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Λεονίντ Λεμπέντεφ απέκτησε διαβατήριο μέσω του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι ΔΕΠΕ» στο πλαίσιο του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων («χρυσά» διαβατήρια) το 2011.

Στις 3 Αυγούστου του 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε διακοπές στις Σεϋχέλλες» για πρώτη φορά με το μπόιγκ του Σαουδάραβα φίλου του. Το ταξίδι στις Σεϋχέλλες μετ’ επιστροφής διαρκεί περίπου 14 ώρες και το αεροπλάνο καταναλώνει, με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής στις 14 Φεβρουαρίου 2021, γύρω στα 1.500 ευρώ καύσιμα την ώρα. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς το ενοίκιο του αεροπλάνου, τα έξοδα αεροδρομίων και τους μισθούς πιλότων και αεροσυνοδών, αντιλαμβάνεται ότι το ποσό σίγουρα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Επέστρεψε στις 13 Αυγούστου. Έξι μέρες μετά, στις 19 Αυγούστου 2015, το Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου προΐσταται ο εντιμότατος Πρόεδρος Αναστασιάδης, έλαβε απόφαση πολιτογράφησης της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, με βάση το πόρισμα Καλογήρου, ότι η πολιτογράφηση της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα ήταν παράνομη με βάση το κυπριακό δίκαιο, το οποίο δεν αναγνωρίζει δεύτερες συζύγους. Ξαναπήγε το 2018 στις Σεϋχέλλες με το ίδιο αεροπλάνο ο κ. Πρόεδρος, αλλά, όπως δήλωσε, πλήρωσε το κόστος από την τσέπη του. Για να τα λέμε όλα, έκανε πολλά ταξίδια με το αεροπλάνο του Σαουδάραβα, υπό καθεστώς αδιαφάνειας, μέχρι που ένα άτυχο πουλί έπεσε και ράγισε τον ανεμοθώρακά του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.

Το επιχείρημα

Το βασικό επιχείρημα του Προέδρου είναι ότι «για όλα όσα έκανε το δικηγορικό μου γραφείο δεν ευθύνομαι, γιατί από τη στιγμή που μπήκα στην πολιτική το εγκατέλειψα». Θα μπορούσε κάποιος εδώ να ισχυριστεί ότι ρίχνει τις ευθύνες στις θυγατέρες του που έχουν το πλειοψηφικό πακέτο του γραφείου. Ας μην το παρατραβάμε. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι καλός πατέρας. Εξάλλου, ακόμα και ο πιο φιλήσυχος πολίτης του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό βλέπει το προεδρικό αυτοκίνητο έξω από τα πολυτελή γραφεία του δικηγορικού του γραφείου στην οδό Ομήρου κάθε Σάββατο.
Έμμεσα πλην σαφώς κομπάζει επίσης ο εντιμότατος Πρόεδρος ότι μέχρι στιγμής δεν τον έπιασε κανένας να βάζει λεφτά στην τσέπη, όπως ο Μπλερ ή ο Πούτιν, αλλά έγινε εκατομμυριούχος, όπως δήλωσε στη Financial Times, μέσω της εργασίας του ως δικηγόρος. Από την άλλη βέβαια, συνέχεια τον τσακώνουν διάφορα δημοσιεύματα, αλλά και στη Βουλή, παρότι Πρόεδρος, να λειτουργεί και ως δικηγόρος συναντώντας πελάτες ή έστω πρώην πελάτες του γραφείου του.

Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι οι επαφές αυτές δεν είναι οικονομικές, τίθεται ένα τεράστιο  ζήτημα. Ένα ζήτημα πολιτικής δεοντολογίας.
Δεν μπορεί ο εντιμότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να κυκλοφορεί με τζετ φυγοδίκων ή πολιτογραφηθέντων αλλοδαπών που έλαβαν χάρες από το κράτος και την ίδια στιγμή να υποστηρίζει ότι το κάνει γιατί είναι στενοί και σεβαστοί φίλοι του. Δεν θέλουμε να κάνει τέτοιες κινήσεις ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας της χώρας μας. Γιατί δεν το καταλαβαίνει; Μας προσβάλλει ως λαό. Όσοι Κύπριοι ταξιδεύουν και έχουν επιχειρήσεις το κατανοούν. Παντού αντιμετωπίζουν τους Κύπριους επιχειρηματίες με ειρωνικά χαμόγελα «as a typical Cypriot Crook».
Οι Κύπριοι, για να έρθουμε στην πρόκληση που απηύθυνε στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος στο ΡΙΚ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έντιμοι άνθρωποι και καθημερινά του υποδεικνύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται δεν είναι αποδεκτός.
Δυστυχώς, αυτοί οι έντιμοι άνθρωποι δεν ελέγχουν τη Νομική Υπηρεσία, την Ελεγκτική Υπηρεσία, τη Βουλή και το Ανώτατο Δικαστήριο για να τον οδηγήσουν εκεί που του αξίζει.
Σε χώρες σοβαρές, ακόμα και παρωνυχίδα όσων δημόσια παραδέχτηκε ότι έκανε ο κ. Αναστασιάδης, θα οδηγούσε πολιτικούς σε παύση, για να μην πω και πίσω από τα κάγκελα.