Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΣΚΑΠΤΟΥΝ ΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Τόσα έκαναν, ας το κάνουν κι αυτό. Μόνο ας οδηγήσουν την αρχαιολογική τους σκαπάνη να σκάψει βαθιά. Να κάνει μια τομή στα σπλάχνα της Κυπριακής Γης, η οποία αιμορραγώντας θα αρχίσει να τους δείχνει το σωματότυπό της. Εκεί, στο θαλασσινό έμπα της πόλης είμαστε σίγουροι ότι θα ανακαλύψουν το σπασμένο κατάρτι του καραβιού του Τεύκρου του Τελαμώνιου που ήρθε μετά τον Τρωικό με τους συντρόφους του να κλάψει τον Αίαντα. Ο Τεύκρος θα τους ξεναγήσει στη συνέχεια:Θα τους πεί ότι πήγε εκεί στην περίοδο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και το μόνο που βρήκε ήταν ένα μικρό συνοικισμό από εμπόρους της Έγκωμης. Θα τους πει ακόμα πως η πόλη άκμασε μετά τον 8ο αιώνα π.Χ. και συγκέντρωσε πλούτο και «δόξαν αρίθμητον».
Οδηγήστε παρακαλώ τη σκαπάνη σας στους βασιλικούς τάφους κι αφήστε την να ξυπνήσει κοιμισμένους για αιώνες ερυθροστίλβωτους αμφορείς, αφήστε να ανασηκώσει πλούσια κτερίσματα και όπλα χαλκογίνωτα περήφανων πολεμιστών, αφήστε τα αυτιά σας να ακούσουν και τα μάτια σας να αναπλάσουν τις κραυγές του Ονήσιλου, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη μεγάλη μάχη στ αλώνι της Μεσαριάς.Κι ύστερα, ελάτε στο λαμπρό ανάκτορο του Τευκρίδη Ευαγόρα του Α. Μπορεί και να είστε τυχεροί να ανακαλύψετε κανένα πάπυρο με κείμενα του Ισοκράτη, ή να ακούσετε το γάργαρο γέλιο του Νικοκλή να αντηχεί στα μεγάλα δωμάτια. Ακόμα, μπορεί να πέσετε πάνω στον Πνυταγόρα την ώρα που βάζει την αρματωσιά του να πάει στην Τύρο να βοηθήσει τον Μέγα Αλέξανδρο να κυριεύσει την πόλη.
Αρχαιολογική σκαπάνη σε χέρι τούρκου αρχαιολόγου σε ζηλεύω. Κι αυτό γιατί μπορεί να μπεις στο θέατρο, γιατί μπορείς να περιδιαβάζεις στο Γυμνάσιο και τα Λουτρά και την Αγορά και τον Ναό του Ολυμπίου Διός εκεί στην άκρη της. Αυτή η αρχαιολογική σκαπάνη σε κάθε έντιμο χέρι, μπορεί να αποτελέσει το κατεξοχήν εργαλείο αποκατάστασης της αλήθειας και κατ’ επέκταση της δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο.
Γι΄ αυτό φίλε Τούρκε, αρχαιολόγε σκάψε. Μόνο φρόντισε να είσαι τίμιος γιατί έτσι μπορείς να μάθεις. Μόνο έτσι θα καταλάβεις γιατί σαν παρανοϊκοί εδώ και 34 χρόνια παραμιλούμε «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». Όχι γιατί θέλουμε να αφανίσουμε τους Τούρκους, όπως υποστηρίζει ο κ Ντενκτάς, αλλά από ιστορική συνέπεια και μόνον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: